Cosmetica en plastic, een moeizame relatie
30 oktober, 2020
Gelukkig zijn we er steeds meer mee bezig: het milieu. Het gebruik van plastic moet een halt toegeroepen worden, maar hoe zit dat met de plastics in onze cosmetica? Microplastics is een veelgehoorde term, maar de definitie hiervan is Europees gezien nog niet vastgesteld. Toch geven we je graag wel inzicht in deze veelbesproken materie.
Microbeads
Het meest bekende voorbeeld van plastics in cosmetica zijn wel de microbeads. Tegenwoordig hebben vrijwel alle bedrijven in de cosmetica-industrie de plastic microbeads vrijwillig vervangen. Naast de plastic microbeads worden er ook andere microplastics toegepast in cosmetica. Door hun verschillende eigenschappen kunnen ze uiteenlopende functies hebben. In de media worden vaak de polymeren genoemd, waarbij beweerd wordt dat dit de plastics zijn in cosmetica. Hoewel alle plastics in cosmetica polymeren zijn, zijn zeker niet alle polymeren plastics. Enkel naar de ingrediëntenlijst kijken en checken op polymeren heeft dus geen zin. Polymeren kunnen door de mens worden gemaakt, maar komen ook veel voor in de natuur. Het menselijk lichaam bevat bijvoorbeeld vele verschillende polymeren, zoals ons DNA en eiwitten. Het merendeel van de polymeren die worden gebruikt in cosmetica zijn geen plastics.
Vertrouw op productveiligheid
Uiteraard heeft de productveiligheid de hoogste prioriteit voor de cosmetica-industrie. Voor ieder cosmeticaproduct geldt: vóórdat het op de markt komt, is het uitvoerig beoordeeld op veiligheid. Alle ingrediënten worden apart beoordeeld, maar ook het eindproduct met alle ingrediënten bij elkaar. Dit om te zorgen dat het eindproduct zowel goed werkt en zonder risico gebruikt kan worden. Zo kun je als consument erop vertrouwen dat de cosmetica die je gebruikt veilig zijn.
Constante vernieuwing
Op Europees niveau worden maatregelen getroffen om de emissie van microplastics in het milieu terug te dringen. Tussen 2012 en 2017 heeft de Europese cosmetica-industrie 97,6% van de plastic microbeads afgebouwd die werden gebruikt in afwasbare cosmetica. Waardoor de totale bijdrage van cosmetica aan de emissie van microplastics wereldwijd (wat lag tussen de 0,1 en de 1.5%) bijna geheel verdween. De cosmetica-industrie staat nooit stil, vernieuwd constant en streven ernaar de milieubelasting van ingrediënten te vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven.
Ze kijken hier naar maatregelen die wetenschappelijk onderbouwd zijn en de impact die ze hebben. Sommige oplossingen ter vervanging van plastics kunnen aantrekkelijk lijken, maar het is ook belangrijk dat op de lange termijn geen aanvullende problemen worden veroorzaakt. Er moet namelijk vermeden worden dat er op andere milieugebieden geen problemen ontstaan. Zoals concurrerende gebieden voor oogsten van planten (voor plantaardige materialen), is er genoeg plaats voor de voedselsector? Invloed op waterverbruik en onbekende (gezondheid) risico’s etc.
Verschillende functies
Microplastics hebben verschillende functies. Ze kunnen in cosmetica zitten als emulgator, verdikker of filmvormer. Ze kunnen producten droger, natter of zachter laten voelen. Ook geven ze producten eigenschappen zoals water- en zweetbestendigheid en kunnen ze zorgen voor een langere houdbaarheid, essentieel bij producten met een zonbeschermingsfactor. In veel gevallen kan dit nog niet door alternatieve stoffen worden overgenomen. Ook kan de beschikbaarheid van alternatieven onder druk komen te staan. Waar mogelijk is de cosmetica-industrie op zoek naar alternatieven die geen belasting zullen zijn voor het milieu, maar dat is soms een lastige kluif.
Hoe weet ik of er microplastics in mijn product zitten?
Er zijn ingrediënten in cosmetica die dezelfde naam op de ingrediëntenlijst kunnen hebben, maar verschillende eigenschappen hebben. Een ingrediënt kan daarom de ene keer wel en de andere keer geen risico vormen om bij te dragen aan het afval in zee. Bij alle cosmeticaproducten worden de ingrediënten op het etiket aangegeven met hun INCI-naam. Op basis van alleen de INCI-naam kan echter niet bepaald worden of een product plastic bevat. De toevoeging van het woord ‘poly’ voorafgaand aan een ingrediënt betekent bijvoorbeeld niet automatisch dat dit ingrediënt plastic is. Het is begrijpelijk dat je in een oogopslag wilt kunnen zien of er mogelijk microplastics in je product zit. Een lijstje INCI-namen is echter niet volledig genoeg om te achterhalen of een product microplastics bevat.
Om de communicatie te verbeteren wordt daarom op Europees niveau gewerkt aan een manier om hierover duidelijker te zijn op het etiket van cosmetische producten. Ook komen sommige plastics, door de manier waarop ze worden gebruikt, niet in het milieu terecht.
Zo zie je maar weer; microplastics in cosmetica zijn niet altijd zo slecht als ze klinken. Ze belasten lang niet altijd het milieu, omdat ze daar niet altijd in terecht komen. En soms worden ze er juist in gedaan om het milieu en de belasting ervan te besparen.
Het bericht Cosmetica en plastic, een moeizame relatie verscheen eerst op hannah BLOG.