De lente is in volle gang!

17 mei, 2018

De lente is in volle gang!

Vind jij het ook zo fijn? De lente is in volle gang en de zon streelt weer zachtjes over je huid. Niet alleen de natuur, maar ook onze lijven ontwaken weer uit een winterslaap. Ineens is het niet zo erg meer als die wekker ‘s ochtends vroeg afgaat. Natuurlijk zorg jij voor een goede bescherming van je huid, dat hoeven wij je niet te vertellen. Ook al lijken deze eerste zonnestralen zo zacht en onschuldig, je kunt in deze periode nog altijd een flinke zonverbranding oplopen. Vooral als je een licht huidtype hebt. De huid heeft in de wintermaanden nog niet voldoende zonnestralen gezien en zal weer moeten wennen.

Toch willen wij het even met je hebben over huidkanker. Huidkanker wordt meestal veroorzaakt door teveel UV-straling. Dit zit in zonlicht, maar wordt ook uitgestraald in een solarium of zonnestudio. UV-straling veroorzaakt foutjes in het DNA van de huidcellen. Meestal worden deze foutjes gerepareerd of gaat de cel dood. Soms gebeurt dit echter niet en ontstaat een kankercel. Deze kankercel kan zich ongeremd vermenigvuldigen in heel veel cellen met allemaal dezelfde fout. Samen vormen deze cellen een tumor. De hoeveelheid straling waar iemand in het leven aan is blootgesteld, wordt als het ware opgeteld. Mensen met een lichte huid zijn extra gevoelig voor UV-straling. Daarnaast kunnen sommige andere huidaandoeningen in huidkanker veranderen. Maar ook sommige medische behandelingen kunnen het risico op huidkanker verhogen, zoals medicatie die wordt gegeven na orgaantransplantatie, of huid die bestraald is om andere huidaandoeningen of andere vormen van kanker te bestrijden.

Bij het Huidfonds doen wij er alles aan om het belang van goede UV-bescherming onder de aandacht te brengen. We doen dit bijvoorbeeld met ons project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’. Met dit project informeren we medewerkers op kinderdagverblijven en ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar op de gevaren van UV-straling en helpen wij deze medewerkers en ouders om hun kinderen een zo goed mogelijk te bescherming te kunnen bieden. Op deze manier willen wij het aantal huidkankergevallen op latere leeftijd proberen terug te dringen.

Heb je toevallig al gehoord van ons event de No Sun Run? Via dit hardloopevent kan jij meehelpen met ons project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’! We lopen met elkaar tijdens de Damloop by Night 8 km om aandacht te vragen voor betere UV-bescherming. Je kan je aanmelden via secretariaat@huidfonds.nl, dan geven wij je alle informatie die je nodig hebt voor dit onvergetelijke event.

Geniet van de zon! Zorg voor je huid, hou van je huid!

Het bericht De lente is in volle gang! verscheen eerst op hannah BLOG.