Feiten en fabels

30 september, 2020

Feiten en fabels

Feiten en fabels

Over cosmetica en ingrediënten zijn talloze feiten en fabels te vinden. Zo ook over vitamine C. Net als vitamine A behoort deze vitamine tot één van de meest bestudeerde ingrediënten in cosmetica. In de juiste vorm werkt deze vitamine zeer effectief tegen pigmentvlekken, een grove en doffe huidtextuur en stimuleert het de collageenopbouw van de huid. Het is tevens een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schadelijke factoren, zoals vervuiling en UV-straling (veroorzakers van snellere huidveroudering) én helpt het de huid zich te herstellen. Een veelzijdig ingrediënt dus!

De oplossing

Ascorbinezuur (Ascorbic Acid, pure vitamine C) is een in wateroplosbaar ingrediënt. Onze huid heeft een beschermende vetlaag die ervoor zorgt dat vocht binnengehouden wordt en ziekteverwekkers buiten blijven. Mits je huid in goede conditie verkeert. Daarom zal dit ingrediënt op waterbasis slechts matig de huid in komen om daar het werk te doen. Daarnaast is deze vorm van de vitamine erg onstabiel. Gelukkig zijn er genoeg in olie oplosbare derivaten (een afgeleide stof met een overeenkomstige structuur) die zeer stabiel zijn. In de juiste percentages en combinaties werken deze echt effectief voor je huid. Voorbeelden hiervan zijn Ascorbyl Palmitate en Ascorbyl Tetra Isopalmitate. Deze zeer stabiele vormen van vitamine C worden door de huid zelf omgezet naar ascorbinezuur.

De werkzaamheid van vitamine C in cosmetica

De effectiviteit van vitamine C in cosmetica is onder andere afhankelijk van de gebruikte concentratie. Hierbij is het geheel afhankelijk van de overige ingrediënten in het product die de werkzaamheid bepalen. Niet alleen het percentage en de vorm vitamine C is belangrijk. Ook de pH-waarde van het gehele product bepaalt mede of het product goed opgenomen kan worden in de huid. Een pH-waarde lager dan 4,0 bevordert de opname van vitamine C. Alleen is dit helaas niet terug te vinden op de verpakking van je product.

Laat je adviseren

De keerzijde van de medaille is dat vitamine C in cosmetica ook een nadeel kan hebben. Wanneer je een gevoelige huid hebt, is de kans vrij groot dat je huid op deze vitamine reageert bij een hoge concentratie in een product. Wanneer ook nog eens de pure vorm van vitamine C -Ascorbic Acid- wordt gebruikt, is het al erg aannemelijk dat de huid gaat reageren. Dat geldt dan niet alleen bij de gevoelige huid. Om deze reden is het belangrijk om niet zomaar een product uit het schap te trekken, maar je te laten adviseren én meten door een professional.

Bij het gebruik van een hoogwaardig, effectief product met een flinke dosis stabiele vitamine C is het wel belangrijk om te weten of je huid het aan kan. Je kunt dit vergelijken met sporten. Wanneer iemand nooit sport en vervolgens een marathon doet, zal dit hoogstwaarschijnlijk niet goed eindigen. Hiervoor moet je immers trainen. Zo werkt het ook met hoog gedoseerde, huidverbeterende ingrediënten zoals vitamine C. Als de huid alleen nog huidverzorgende producten gewend is, zul je het rustig moeten opbouwen in het gebruik van hoog gedoseerde producten. Dit kun je het beste doen onder begeleiding van een huidcoach. Zo weet je zeker dat je huid het beste krijgt met als resultaat: een stralende en gezonde huid!

Ben jij op zoek naar naar product met vitamine C? Check ons Opulence Serum en/of 4YOUth. Voor een goed en persoonlijk productadvies kun je ook altijd terecht bij een van de 400 hannah huidcoaches in Nederland

Het bericht Feiten en fabels verscheen eerst op hannah BLOG.