Genderneutrale cosmetica

13 februari, 2019

Genderneutrale cosmetica

De verschillen tussen een vrouwen- en mannenhuid zijn te verwaarlozen, hoewel cosmeticaproducenten nog vaak anders beweren. Opvallend: hoe ouder ‘zij’ en ‘hij’ worden, hoe meer nog deze verschillen vervagen. En dit gegeven sluit past perfect in de Genderneutrale trend die nu door lifestylegoeroes wordt gepropageerd.

Vraag tien willekeurige mensen op straat wat hun huid voor hen betekent en ze zullen zonder uitzondering antwoorden dat ze die heel belangrijk vinden. Voor de één betekent een mooie huid schoonheid en sexappeal, voor de ander meer kans op succes – persoonlijk en zakelijk. Eén ding is duidelijk: iedereen wil graag een mooie, gave huid. Het is immers het eerste waar je op beoordeeld wordt. De huid is je visitekaartje. Een goed verzorgde huid glanst, ziet er gezond uit en maakt je aantrekkelijker.

Terwijl een ongezonde of beschadigde huid, bijvoorbeeld door littekens, acne of eczeem voor veel mensen nadelig is. Dit geldt natuurlijk anno 2019 voor zowel mannen als vrouwen, dus de wens om een mooie gave huid te hebben is genderneutraal. Hoewel de opbouw wel verschilt, hebben de mannen- en vrouwenhuid nagenoeg dezelfde verzorging nodig. Geur en verpakkingen verschillen, maar mannenproducten zijn qua werking en ingrediënten vrijwel identiek aan die van de vrouw.

‘Een consequente dagelijkse verzorging van de huid is net zo belangrijk en onmisbaar, als bijvoorbeeld het poetsen van je tanden, gezond eten en douchen’

Van oudsher heeft de man meer talgklieren en is de huid wat vetter. Vrouwen hebben iets minder collageen, elastine en haarfollikels. Hierdoor is de gemiddelde vrouwenhuid dunner en minder sterk. Beide hebben tijdens de pubertijd last van hormonen, maar de vrouw heeft na de menopauze
meer last van hormoonwijzigingen en hierdoor kan de huid snel verouderen. Door de jaren heen wordt de scheidingslijn tussen mannen en vrouwen alsmaar dunner. De man wordt een metroman en de vrouw wil graag shinen zonder makeup. Hun verzorgingsritueel gaat meer en meer op elkaar
lijken en zo ook hun huid. Een groot verschil (zeker in het gelaat) blijft. De man scheert de huid, wat inhoudt dat hij delen dagelijks peelt, masseert en goed verzorgt. Een leuk detail; heb je wel eens een man met rookrimpels gezien? Nee, dan weet je nu waarom!

In onze praktijk zien we mannen en vrouwen die hun huid lang verwaarloosd hebben. Ze komen pas in actie als er problemen voordoen, zoals infecties, aandoeningen en/of sterke rimpelvorming. Dat is jammer, want in die situatie is het noodzakelijk eerst de schade op te nemen en de achterstand te herstellen om de huid weer gezond te krijgen. Zoiets neemt vaak tijd in beslag. Het is daarom beter om tijdig met een goede verzorging te beginnen.

Bij de huidcoach kan iedereen zijn of haar huid laten meten en leren dat een consequente dagelijkse verzorging ervan net zo belangrijk en onmisbaar is, als bijvoorbeeld het poetsen van je tanden, gezond eten en douchen. Want als we over de huid praten, hebben we het over de hele huid! Je zou het misschien niet zeggen, maar je huid heeft verschillende functies. Zij is in vele opzichten belangrijk en meer dan zomaar het omhulsel van je lichaam.

Je huid zorgt ervoor dat je niet oververhit, onderkoeld of uitgedroogd raakt en zorgt dat je kan voelen. Tevens adem je niet alleen via de longen, maar ook via je huid krijg je zuurstof binnen. Door zonlicht wordt er via je huid vitamine D aangemaakt. De huid reguleert de aanmaak van melatonine, waardoor het dag- en nachtritme wordt bepaald – essentieel voor een gezonde nachtrust. Bij een goede conditie is de celwand half doorlaatbaar: voedingstoffen kunnen naar binnen, afvalstoffen naar buiten. Zonder huid zouden wij niet kunnen bestaan!

Je Adam/Eva-pak is dus heel belangrijk voor een gezond en blij leven. Schakel dus de hulp van een huidcoach in en laat geregeld je huid meten, beoordelen en behandelen door de professional. Laat je goed adviseren wat je op je grootste orgaan smeert, want dat is voor iedereen anders, ongeacht sekse.

Het bericht Genderneutrale cosmetica verscheen eerst op hannah BLOG.