Hitte in de huid
16 maart, 2018
Oeps! ongelukje
Een ongeluk zit in een klein hoekje is een welbekende uitspraak. Een kop hete thee, een spetter van het bakvet of wanneer je net die ovenschaal te onhandig uit de oven haalt. We kennen het allemaal: brandwonden. Een brandwond is eigenlijk een verbranding door teveel hitte in de huid. Dus te lang in de zon liggen is ook een soort brandwond. Dat wist je niet hé?
Natuurlijke barrière
Gelukkig zijn de meeste brandwonden onschuldig en kom je met de schrik vrij. Teveel hitte in de huid kan ernstige gevolgen hebben als brandwonden een groot oppervlak van de huid beschadigen. De huid heeft van nature een barrière functie, wat bijvoorbeeld vocht van het lichaam ‘in’ het lichaam houdt. Als de huid verbrand is, dan valt deze functie weg en kan er een disbalans ontstaan in het lichaam omdat er teveel vocht verloren gaat. Welke soorten brandwonden zijn er eigenlijk? Dit wordt ingedeeld eerste, tweede en derdegraads brandwonden.
Eerstegraads verbranding is zo`n typische huis-tuin en keuken verbranding. Het komt vaak voor en de huid behoudt wel zijn eigen functie. Een eerstegraads verbranding is pijnlijk, rood, droog en soms wat opgezet. Meestal zie je hier na een paar dagen niets meer van.
Bij tweedegraads verbranding is de huid plaatselijk niet meer in staat om haar functie uit te voeren. Hierbij kleurt de huid rood en ontstaan er meestal blaren die erg pijnlijk zijn. Bij dit type brandwond kunnen er na genezing littekens in de huid achterblijven.
Derdegraads brandwonden zijn brandwonden die het diepste in de huid zitten. De huid is volledig beschadigd en de huid werkt totaal niet meer. Derdegraads brandwonden zijn zwart of wit van kleur, droog en niet pijnlijk. De pijnzenuwen in de huid zijn namelijk niet meer actief, dus pijn wordt niet meer geregistreerd. Bij dit type brandwond ontstaan is er na genezing van de huid meestal littekens.
Littekens
Hoe de huid verbrand is, hangt dus samen met de littekens die wel of niet ontstaan. Littekens zijn natuurlijk heel vervelend, want de huid is blijvend beschadigd. Ook kunnen littekens bewegingsbeperkingen met zich meebrengen en vaak zijn ze ook opvallend omdat de structuur van de huid afwijkend is, ten opzichte van de omringende huid.
Littekens in de huid herstellen niet en zijn blijvend, helaas. Wel kunnen sommige littekens behandeld worden met silicone materiaal in de vorm van een pleister of gel. Littekens die zorgen voor bewegingsbeperkingen kunnen soms ook soepeler worden wanneer ze gemasseerd worden.
Bij blijvende littekens ervaren mensen ook psychisch klachten. Vooral als de littekens direct zichtbaar zijn voor de omgeving zal het impact hebben op het gevoel van eigenwaarde en kan het het zelfvertrouwen aantasten. En daar zet het Huidfonds zich voor in. Om liefde voor de huid te laten ontstaan, ook voor de huid die anders is. Zorg voor je huid, hou van je huid!
Het bericht Hitte in de huid verscheen eerst op hannah BLOG.