Wat doen antioxidanten eigenlijk?

3 december, 2020

Wat doen antioxidanten eigenlijk?

We hebben er allemaal wel eens over gehoord… antioxidanten. Ze zitten overal in en zijn heel goed voor je! Maar wat doen antioxidanten eigenlijk? Juist ja, ze vangen vrije radicalen, dat wist je toch wel? Vrije radicalen, je weet wel… die dingen die ontstaan door te veel zonlicht, stress, alcohol, roken, slecht slapen, ongezonde voeding en ga zo maar door.

Abracadabra

Het klinkt altijd zo simpel, maar tegelijkertijd ook als abracadabra. Antioxidanten zijn goed voor ons, want ze vangen vrije radicalen en gaan oxidatie tegen. Maar in plaats van braaf ja te knikken alsof je weet waar het over gaat, vraag eens: wat doen antioxidanten? Wat zijn vrije radicalen en oxidatie?

Van nature maakt ons lichaam zelf vrije radicalen in kleine aantallen aan. Dit is heel goed, omdat deze zich kunnen binden aan een ziekteverwekker om zo het lichaam te verlaten. Ze maken indringers als bacteriën onschadelijk en zijn dus onmisbaar. Ze houden onze gezondheid op een natuurlijke manier op peil. Alleen als er te veel vrije radicalen ontstaan, door invloeden van buitenaf, krijgen we wel een probleem zoals foute celdeling en vroegtijdige huidveroudering. Door te veel zonlicht, stress, alcohol, roken, slecht slapen en ongezonde voeding maakt ons lichaam te veel vrije radicalen aan en kan er een explosieve groei ontstaan.

Vicieuze cirkel

Maar wat is dan een vrije radicaal? Normaal heeft een molecuul twee neutronen, maar een vrije radicaal is een molecuul welke één neutron mist en daardoor instabiel wordt en zijn omgeving oxideert ofwel aantast. Wanneer er één neutron mist, zal de molecuul snel op zoek gaan naar een “vriendje”. Die steelt er één weg bij een gezonde molecuul (cel of DNA), waardoor deze op zijn beurt kapotgaat. Met als gevolg dat die weer alleen is en hetzelfde gaat doen. En zo zal het doorgaan, want ze hebben allemaal last van “verlatingsangst”. Het is een vicieuze cirkel die tot schade leidt aan huidcellen, collageen en elastine. Dit is waarom schade door vrije radicalen vroegtijdige veroudering van de huid kan veroorzaken. Het mooie aan antioxidanten is dat ze in staat zijn een vriendje af te staan aan een vrije radicaal en blijven daarbij zelf onaangetast. De vrije radicaal wordt geneutraliseerd, omdat de antioxidant de cel stabiel houdt. Hierdoor wordt de vicieuze cirkel gestopt.

Een ander woord voor roesten

Wat is dan oxideren? Dat is eigenlijk een ander woord voor roesten. Ons leven lang zal dit gebeuren en het is dus ook een normaal proces. We hebben zuurstof nodig om te kunnen leven, maar diezelfde zuurstof zorgt er ook voor dat ons lichaam langzaam “weg roest” en dus verouderd. Met alle kwaaltjes die daarbij horen. Het simpelste voorbeeld is om dit te vergelijken met een appel. Wanneer je deze doormidden snijdt en blootstelt aan zuurstof verkleurt deze na een korte tijd en wordt bruin na. Wanneer je citroensap over de opengesneden appel druppelt, zal dit niet gebeuren omdat citroensap antioxidanten bevat. Door antioxidanten te gebruiken in je dagelijkse verbeteringsroutine is het helaas niet zo dat huidveroudering tegengegaan kan worden. Wel kun je hiermee het verouderingsproces vertragen. Antioxidanten werken nog beter wanneer er meerderen verwerkt zijn in een product, omdat ze elkaars werking kunnen versterken. Zo zijn vitamine C en E een veel voorkomend duo. Daarnaast zorgen antioxidanten in cosmetica niet alleen voor het vangen van vrije radicalen in je huid. Ze zorgen er ook voor dat de ingrediënten in je cosmetica niet oxideren, waardoor de formule stabiel blijft. Blijf dus gerust ademen en breng een bezoek aan je huidcoach en laat je adviseren welke antioxidanten het beste zijn voor jouw huid!

Meer weten over antioxidanten? Lees ook de blog van huidcoach Mariëlle:
Geen ABC maar AEC

Meer weten over ingrediënten in cosmetica? Check:
Ingrediënten zaligmakend?
Huidverjonging en anti aging, hoe dan?!
Feiten en fabels
Fermenwat?
Cosmetica en plastic, een moeizame relatie

Het bericht Wat doen antioxidanten eigenlijk? verscheen eerst op hannah BLOG.