Is natuurlijk, natuurlijk altijd beter?

11 november, 2021

Monica van Ee, directeur hannah Skin Improvement, buigt zich over marketingkreten als groen, natuurlijk en duurzaam om producten aan te prijzen. Want... is het altijd wel zo goed en verantwoord als dat klinkt?

Gif uit de natuur
De term ‘natuurlijk’ wordt meestal geassocieerd met ‘gezond’. Maar natuurlijke stoffen zijn niet per definitie beter dan synthetische stoffen. In de natuur komen genoeg stoffen voor die schadelijk zijn voor de gezondheid. Neem giftige paddenstoelen of haal een brandnetel langs je gezicht. Ook in natuurlijke stoffen kunnen allergenen zitten, die bij veel mensen huidreacties veroorzaken. In theorie is zelfs iedere stof gevaarlijk als de concentratie maar hoog genoeg is. Dat geldt zelfs voor water!

Synthetisch proces
Daarom zijn combinaties en verhoudingen essentieel, want in bijna ieder product zullen synthetische processen zitten. Natuurlijke ingrediënten in cosmetica zijn natuurlijk, want ze komen zo uit Moeder Natuur. Maar ze moeten wel gescheiden worden van de zaken die niet wenselijk zijn. En dat is de definitie van een synthetisch proces: Een proces dat op synthetische wijze wordt vervaardigd, door het vermengen van elementen, stoffen of entiteiten in een verenigde eenheid. Zo letterlijk, valt ieder cosmetisch product onder deze definitie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Niet altijd positief
Voor de huid maakt het trouwens niets uit of een stof of een product door mensen in elkaar is gezet of niet. Want of een stof gemaakt is door de mens, nagebootst uit de natuur of direct uit de natuur komt, zegt niets over de veiligheid. En het zegt ook niets over of dit positief is voor de natuur. Neem natuurlijke oliën die gebruikt worden in cosmetica. Puur natuurlijke ingrediënten die door ontgroening en productie heel belastend kunnen zijn voor bestaande natuurgebieden. Een ander voorbeeld is mica. De verzamelnaam voor mineralen die worden gewonnen uit vulkanisch gesteente. Vooral in minerale make-up wordt mica gebruikt om een mooi glinsterend effect te krijgen. Onlangs heeft Terre des Hommes een rapport gepubliceerd over kinderarbeid in de mica-mijnen in India. Professionele bedrijven hebben gedragscodes waarin staat dat zij geen gebruik maken van kinderarbeid en eisen een verklaring omtrent de herkomst van mica. Dit geldt ook voor gewassen zoals bijvoorbeeld kokosolie.

Beide even veilig
Als men begaan is met Moeder Natuur én onze medemens, dan gaat het niet alleen over ‘natuurlijk’ maar over ‘duurzaamheid’, wat een wetenschappelijk en meetbaar concept is. Natuurlijke bewustwording is altijd goed en op die manier de consument helpen bij de productkeuze is zinvol en sympathiek. Maar het maakt voor de werkzaamheid en veiligheid van cosmetica dus niet uit of het product natuurlijk of synthetisch is. Daarnaast is ‘natuurlijk’ vaak vooral een marketingkreet zonder wetenschappelijke waarde. Net als de misplaatste claim ‘No...’ zoals in: Geen parabenen. Alsof het gebruik ervan schadelijk zou zijn. Parabenen worden vrijwel uitsluitend gebruikt als conserveermiddel. Ze zijn essentieel voor de veiligheid en houdbaarheid en effectief tegen schimmels en bacteriën. Alleen uiterst veilig geteste parabenen worden gebruikt in cosmetica. Een claim dat het er niet inzit, suggereert dat het schadelijk zou zijn. Dankzij strenge wet- en regelgeving in Nederland hoeft men zich bij het aanschaffen van cosmetica geen zorgen te maken over veiligheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op. Natuurlijke cosmetica moet aan exact dezelfde wetgeving voldoen als niet-natuurlijke cosmetica en ze zijn dus beide even veilig.

Professioneel advies
Producten met milieukeurmerken bevatten natuurlijke grondstoffen als plantaardige olie, vetten, kruidenextracten, etherische oliën en aroma’s uit biologische verbouw of wildernis conform de gestelde richtlijn. Maar welk keurmerk is echt? Er zijn er zo veel! En als een product voor 85% uit water bestaat, is 90% aan natuurlijke ingrediënten dan genoeg? Professioneel advies van onder andere een hannah huidcoach, en het goed aangeven van jouw wensen, is het beste uitgangspunt om een te product begrijpen en een voor jou goede keuze te maken. Want met zoveel ‘groen’ zie je door de bomen het bos niet meer...

Check de salon locatoren vind een huidcoach bij jou in de buurt. Wil je regelmatig tips, volg dan @hannahhuidcoach op social media.