Waarom wij geloven in een 5-daagse opleiding bindweefselmassage

16 september, 2021

‘Even’ onderbroken dankzij corona maar weer helemaal terug: de opmars van de bindweefselmassage. Influencers roepen al dat botox en fillers ‘uit’ zijn en het aantal masssage-aanbieders groeit gestaag. Dat geldt ook voor het aantal opleidingen: nu al zie je veel één- of tweedaagse en zelfs online cursussen in het trainingsaanbod. Een goede ontwikkeling? Mariëlle Eggenkamp, hannah huidcoach, huidverbeteringsspecialist en docent Bindweefselmassage en Rimpel Reductie Therapie, vindt van niet. “De ervaring leert dat een goede bindweefselmassage niet binnen één à twee dagen – laat staan dagdelen – aan te leren is.”

Wat is het verschil tussen de korte cursussen voor bindweefselmassage en de opleiding van hannah?
“Bij de meeste opleidingen leer je een aantal bindweefselgrepen die je vervolgens zelf moet integreren in je bestaande massage. In het hannah-opleidingscentrum krijg je in vijf dagen een volledige massage aangeleerd. Dat kost uiteraard veel tijd. Wij besteden ook aandacht aan het intensiveren en versterken van je grepen, want de ene klant voelt bijna niets en de ander is weer erg gevoelig. Ook die techniek aanleren kost tijd.

Bovendien moet je het theoriegedeelte niet onderschatten. Theoretische kennis staat bij ons hoog in het vaandel. Onze founder Hannah Hakze vond kennis van de huid ontzettend belangrijk; ze geloofde niet dat je zonder kennis iemand kon helpen. Die mening onderschrijven wij nog steeds. Zeker bij de bindweefselmassage is het erg belangrijk dat de cursisten weten hoe het bindweefsel in elkaar steekt, welke structuren er zich in bevinden en op welke manier je deze kunt beïnvloeden. Bij de opleiding Rimpel Reductie Therapie, die in het verlengde ligt van de bindweefselmassage, gaat dit zelfs nog verder.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Hoe dan?
“Daar herhalen we niet alleen alles van de bindweefselmassage, maar gaan we nog meer verdiepen. Daarnaast gaan we bij die opleiding ook de breedte in door intakegesprekken, huidanalyses en voeding mee te nemen. Ook bespreken we de verschillende manieren van kuurbehandelingen in de theorie en nemen we de praktijk mee. Niets voor niets is de Rimpel Reductie Therapie zelfs een zesdaagse opleiding.”

Zijn het ‘moeilijke’ opleidingen?
“We toetsen de theorie altijd door middel van een examen. En ja, daar zakken cursisten wel eens voor. Ze kunnen wel een herexamen doen om alsnog het diploma te behalen. Uiteraard wanneer ze óók het praktijkexamen met een ruime voldoende hebben afgerond. Het examen is echt goed te doen, maar je moet er wel voor leren. Als je dat niet doet, dan gaat het dus wel eens mis…

Uniek in ons opleidingscentrum is dat we alle bindweefsel-cursisten jaarlijks terugverwachten voor bijscholing. Onze zogenoemde Refresh. We toetsen ze nog een keer in zowel theorie als praktijk en dat is echt geen overbodige luxe. De theorie zakt vaak schrikbarend snel weg en ook in de praktijk zie ik soms heel bijzondere eigen variaties. In deze herhalingslessen leer ik vaak nog extra nieuwe grepen aan en verdiepen we ons nog wat meer in echt het bewerken van de huid.”

Is al deze kennis wel nodig om je klant goed te helpen?
“Dat deze kennis ‘alleen maar loze informatie is’ en dat ‘de klant er niet op zit te wachten’ – daar geloof ik niet in. Net als in te veel Jip-en-Janneke-taal praten, daar geloof ik ook niet in. Je hoeft het niet nodeloos ingewikkeld te maken, maar klanten zijn heus niet dom. Ik denk eerder dat specialisten het graag simpel willen hebben, zodat ze er zelf niet zoveel energie in hoeven te steken om het goed te leren en het goed te leren uitleggen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Heb je een voorbeeld?
“Ik heb het afgelopen jaar een nieuwe klant ontvangen die al twee jaar voor bindweefselmassages bij een kliniek in Amsterdam kwam. Ze gebruikte daarnaast al hun producten, maar was niet tevreden. Ze vertelde dat ze het helemaal niet kon zien aan haar huid. Zij is 38 jaar en heeft werkelijk een prachtige huid. Stevig, goede kleur, mooie structuur en geen kraaienpootje in zicht. Ze vertelde dat ze na een behandeling even een paar dagen goed kon zien dat ze behandeld was, maar daarna niet meer. Ik vertelde haar dat ze bij mij precies hetzelfde zou merken doordat haar huid nog echt heel goed is. Niet dat er niets gebeurt, maar veranderingen in zo’n huid zijn micro- en geen macroveranderingen. Het is als het ware vasthouden wat je hebt en waarschijnlijk met goede foto’s – zoals wij ze maken met de Visioface – zou ze wel degelijk kleine veranderingen zien.

Ik heb haar precies uitgelegd wat er gebeurt in de huid tijdens én na een bindweefselmassage. Welke cellen we stimuleren, welke stoffen er vrijkomen en hoelang het duurt voor de verschillende vormen van collageen zijn opgebouwd. Et cetera. Dit kost wel wat extra tijd, maar van haar behandelaars in die kliniek had ze niet meer dan de hoognodige informatie gekregen. Na mijn uitleg begreep ze veel beter wat ze kon verwachten. Ze onderging de behandeling en wilde ook graag een vervolgafspraak maken. Al heb ik gezegd dat ik dacht dat de kliniek prima werk heeft gedaan en ze daar rustig haar behandelingen kon blijven ondergaan. Zij dacht daar anders over. Superzonde dat ze nu een goede klant kwijt zijn, omdat er simpelweg geen goede uitleg is gegeven.”

Hoe maak je het resultaat inzichtelijk?
“Foto’s maken is ontzettend belangrijk. Mensen vergeten snel hoe ze eruit hebben gezien. Bovendien kost collageenopbouw echt serieus tijd. Zo heb ik een mannelijke klant van inmiddels 65 jaar. Hij komt sinds 2016 iedere zes weken voor een behandeling en ik doe meestal de Rimpel Reductie Therapie bij hem. Op zijn voorhoofd zijn wel wat diepe rimpels en vooral zijn fronsrimpel is aanzienlijk. Ieder jaar maak ik nieuwe foto’s. Bij de laatste keer heb ik de foto’s van de eerste keer erbij gepakt. Ik verwachtte er niet al te veel van, want hij komt tenslotte niet voor een kuur en is ook al wat op leeftijd. Bovendien is hij een buitenmens, hij verblijft veel in de zon. Wel heel goed in de zonbescherming natuurlijk sinds 2016 (lacht). Toch viel mijn mond even open. Zijn frons was nog steeds goed zichtbaar, maar ik was echt vergeten dat die eerder nog veel dieper was. Dus ondanks de leeftijd zagen we toch een duidelijke vermindering van de rimpeldiepte. Niet alleen onveranderd, maar ook echt minder diep. Nu is dit een relaxte klant die de behandeling vooral prettig vindt, dus als er niets te zien was geweest had hij het ook prima gevonden. Al is dit resultaat toch veel leuker.”

Hoelang duurt het voordat je een goede bindweefselmasseur bent?
“Veel huidcoaches hebben echt passie voor het vak, want na hun 5-daagse basis-hannah-opleiding hebben ze een natuurlijke aanleg om de bindweefselmassage in de vingers te hebben. We blijven wel ieder jaar bijscholen om de kennis up-to-date te houden. Onze branche blijft altijd in beweging en we hebben ook voortschrijdende inzichten. Na een aantal jaar zit het er bij de meeste huidcoaches zo goed in dat ik niets meer bij te sturen heb in een les, dan hoeven ze minder vaak naar de bijscholing. Bijzonder genoeg willen veel huidcoaches dat helemaal niet, omdat ze er toch altijd weer iets van opsteken. Bovendien is het altijd heel gezellig bij ons op de trainingen!”

Bron: Esthé